Nyhet

Hoppet i Sillamäe!

För en tid sedan kunde ni läsa att Fors MW i år avsåg att istället för julklappar till personal och kunder skänka pengarna till ett välgörandet ändamål. Personalen röstade förra veckan mellan två nominerade kandidater och ett barnhem i Sillamäe stod som "vinnare".

 

Idag besökte undertecknad tillsammans med Vice VD, Peter Kastberg, barnhemmet "Lootus" som betyder "Hoppet" på estniska, i staden Sillamäe inte mer än 2 mil från den ryska gränsen. Vi överlämnade vår gåva men också 4 stora påsar med julgodis som mycket uppskattades.

 

Det var med spänd förväntan vi närmade oss barnhemmet. Vad skulle vi mötas av? Gråa slitna väggar och en personal som närmast verkade ointresserade? Ack så fel man kan ha. Vi mötes med stora famnen av en underbar grupp kvinnor med ansvarige Tatjana Bajeva i spetsen. Väggarna var allt annat än gråa. De skiftade i varma kulörer. Runt om fanns helt otroligt vackra julutsmyckningar som barnen gjort själva. Vi satte oss ner för en stunds samtal med personalen som engagerat berättade om sitt barnhem och den grupp barn som bor där.

 

Barnhemmet har funnits sedan 1995 och har idag 26 barn varav den yngsta är 2 år gammal. De flesta av barnen stannar på hemmet tills sin 18 års dag. Detta då barn som passerat 4 - 5 år sällan adopteras av någon familj. Estland anser att barn i största möjliga mån ska stanna i landet och inte adopteras utanför landets gränser. Barnhemmet har också ett dagcenter för handikappade barn.

 

Vidare berättade personalen att de flesta av barnen som hamnar här kommer från familjer där alkohol missbrukats eller där man tydligt kan se psykisk ohälsa. Sillamäe är en stad med närmare 16 000 invånare. En stad som under sovjetunionens tid var en sk. stängd stad ditt endast vissa ester hade tillstånd att besöka. Främsta anledningen till det var det oljeskiffer som sovjetunionen bröt i området och som främst användes för att framställa uran. Det var också var en av anledningarna till den "gröna revolutionen" i Estland mot slutet av 1980 - talet som protesterade mot brytning av oljeskiffer och framställandet av uran. Ett framställande som fått långtgående konsekvenser för stadens befolkning. Många är de barn som föds med handikapp och missbildning. Tyvärr är cancerfallen många likaså. I krisens spår har också många förlorat jobben.

 

Jag minns mina första besök i staden för mer än 12 år sedan. Det var en stad i misär men tack vare en driven borgmästare och bidrag från EU har staden i allafall kommit på fötter. Barnhemmet Hoppet är ett gott exempel på detta. Det var en härlig och annorlunda förmiddag som spenderades i Sillamäe. Att besöka barnhemmet Hoppet var ett besök fyllt av hopp och glädje med människor som var och en personfierade julens buskap - att värna om varandra!

 
För fler bilder, klicka på länken (PDF)

Ulrica Fors Stenmarck
Marknads/Informationsansvarig

Styrelseordförande AS FORS MW

 


KONTAKTA OSS
AS FORS MW
Tule 30
76505 Saue
Estonia
Växel: +3726790000
Fax: +3726790001
info@forsmw.com
Org. no: 10094723
VAT no: EE100189685
SUPPORT
Kontaktinformation:
Växel: +46(0)11165770
Mob: +46(0)704790877
Fax: +46(0)11128370
aftermarket@forsmw.com
CLUB BIGAB
AS FORS MW @ 2016 | Cookies