HISTORIEN OM FORS MW

Leif Fors, som grundade Fors Mekaniska Werkstad (Fors MW), var en sann entreprenör. Som så ofta med entreprenörer, var det inte målet i sig som lockade utan snarare resan dit. Detta är kanske orsaken till att företaget har verksamhet inom så skiftande branscher: inom byggnation baserat på Leif Fors långa erfarenhet från byggbranschen, hundspårning på stora lantegendomar under jaktsäsongen och stenkrosseri i Portugal, för att bara nämna några.
"Historien om Fors MW tar sin början med en sann entreprenör."
Vid slutet av 1980-talet kunde Leif aldrig ana att maskinhandel skulle bli början på en resa som skulle leda fram till grundandet av en av Europas största produktionsanläggningar för skogs- och jordbruksmaskiner i Estland. Leif berättade hur allt började: ”I slutet av 80-talet tog jag färjan över till Estland. Främsta skälet till resan var nyfikenhet och stort allmänintresse. Men det elände jag upptäckte bara 40 mil från den svenska kusten berörde mig djupt.
 
Jag kunde inte bara blunda för det och åka hem. Som den entreprenör jag är kände jag mig tvungen att göra något. Jag valde att stanna och har egentligen aldrig riktigt återvänt sedan dess. Jag såg elände men också möjligheter. Möjligheter för mig personligen att skapa en framtid där, men också en möjlighet att engagera mig, göra skillnad och skapa en framtid även för andra.” Fors MW grundades 1992 och är idag det äldsta svenska företaget i Estland.
 
Leif fortsätter: ”Företaget började tillverka allt från cirkelsågar till ljusstakar, men affärerna gick väl si så där. Mitt skogsintresse förde in tankarna på att tillverka en skogsvagn”. Sagt och gjort, den första FARMA-vagnen konstruerades på fabriksgolvet. Till en början var kvaliteten inget att skryta med, men priset var något alldeles nytt och unikt. För första gången någonsin hade mindre skogsägare möjlighet att köpa en skogsvagn och försäljningen tog snabbt fart. På den tiden fanns det bara en FARMA-modell. Idag är FARMA en av Europas bäst säljande skogsvagnar och finns i flera olika modeller som kan varieras i det närmast oändliga.  Det beror inte på någon unik egenskap, utan på att vi varit duktiga på att hålla nere priset till kund samtidigt som vi erbjudit hög produktkvalitet.
 
Leif fortsätter: ”Jag har alltid tyckt om skogen, och det ledde naturligt över till ett intresse också för jord och mark. Därför var det spännande att under tidigt 90-tal kunna starta eget skogs- och jordbruk i Estland. Idag består gården av 1357 hektar i ett skifte, varav 900 hektar är skog.  Valet av skogsvagn var ju självklart, och under åren har Fors MW:s produkter testats flitigt på gården. Jag har många gånger kommit in på fabriken på måndag morgon efter hårt arbete på gården under helgen och upprörd involverat alla i exempelvis en felaktig placering av en cylinder. Det gjorde att vi lärde oss mycket under arbetets gång. Vi lärde oss att använda våra produkter i praktiken”.
 
Idag är Fors MW ett framgångsrikt företag med hundratals anställda och dotterbolag i såväl Sverige som Kina. Företaget har tre marknadsledande varumärken: FARMA, BIGAB och FARMA-N (tidigare NIAB). Fors MW har upplevt och klarat det mesta, från den estniska bankkollapsen 1997 som nästan drev oss i konkurs till den februarinatt 2006 då brandlarmet som var kopplat till mobilen började ringa vid femtiden. ”Jag körde i ilfart till fabriken, bara för att se mitt livsverk gå upp i lågor”, berättade Leif. Skadorna efter branden var så stora att den gick till historien som den största industribranden i Estland.
 
När man tittar tillbaka märker man att det är i kris man gör de största lärdomarna. Och för att kunna bygga upp en fungerande verksamhet igen efter branden var planering A och O. Mycket arbete fick läggas på själva återuppbyggnaden, men detta var tvunget göras i balans med vår vilja att fortfarande tillgodose marknadens efterfrågan och önskemål kring våra produkter. Resultatet blev en snabb återhämtning. Vi hittade rätt balans mellan återuppbyggnad och att upprätthålla vår produktinnovation och utveckling, eftersom det är den passionen som har drivit Fors MW från starten. 
 
Under den tid som Fors MW funnits har produktutveckling varit vår passion. Vi har alltid strävat efter att förbättra oss och det kommer vi fortsätta att göra. Vi tror att Leif skulle ha varit stolt över företaget om han fortfarande varit med oss. Tyvärr gick Leif Fors bort i april 2015 efter flera års cancersjukdom. 
 
Vår historia har gjort oss ödmjuka inför framtiden. Vi vet att allt kan hända, och vi vet att man aldrig är bättre än sin senaste innovation eller kundkontakt. Följ gärna vår fortsatta resa på vår blogg och www.forsmw.blogspot.com och i sociala medier.
 

LEIF FORS

Grundare av AS FORS MW

*Leif Fors gick tyvärr bort i sviterna efter cancer, efter flera års kamp, i april 2015. Familjeföretaget drivs i dag i andra generation av barnen Mikael och Ulrica. Ulrica Fors innehar rollen som styrelseordförande. 
KONTAKTA OSS
AS FORS MW
Tule 30
76505 Saue
Estonia
Växel: +3726790000
Fax: +3726790001
info@forsmw.com
Org. no: 10094723
VAT no: EE100189685
SUPPORT
Tel: +46(0)11165770
E-mail: aftermarket@forsmw.com
AS FORS MW @ 2021 | Cookies
Vi förbehåller oss rätten till ändringar av specifikationer utan föregående information. Alla bilder är enbart avsedda att vara illustrativa.