Nyhet

Historien om hur allt började

Leif Fors, grundare och tillika VD av Fors Mekaniska Werkstad (Fors MW) är en sann entreprenör. Som så ofta med entreprenörer är det inte målet i sig som är lockande utan snarare resan ditt. Företag har drivits inom de mest skiftande branscher. I grunden byggare med lång erfarenhet av byggbranschen men hundförare på de stora godsen i jakttider och ett stenkrosseri i Portugal har hört till verksamhetsområdena, för att nämna några.


Maskinhandel ledde i slutet av 80-talet in Leif på en resa som han föga anade skulle leda till skapandet av en av Europas största produktionsanläggningar för skogs och jordbruksmaskiner i Estland. Leif berättar - mot slutet av 80-talet gick jag på en färja med destination Estland. Resan genomförde jag egentligen främst av nyfikenhet men också av ett stort allmänintresse men det elände jag såg måla upp sig inte längre än 40 mil från den svenska kusten berörde mig djupt. 

 

Jag kunde inte blunda och åka hem. Jag var som den entreprenör jag är tvungen att handla. Jag valde att stanna och har egentligen aldrig riktigt återvänt sedan dess. Jag såg elände men också möjligheter. Möjligheter för mig själv att skapa en framtid men också en möjlighet att vara med och skapa en framtid åt andra. Fors MW bildades 1992 och är idag det äldsta svenska bolaget på plats i Estland. Leif fortsätter - Bolaget började med att tillverka allt från vedkapar till ljusstakar och affärerna gick väl si så där. Mitt skogsintresse ledde in tankarna på att tillverka en skogsvagn. Sagt och gjort den första FARMA vagnen ritades fram på fabriksgolvet. Kvalitén var väl till att börja med inget att skryta om men priset kom att bli banbrytande. För första gången fanns en vagn att tillgå för den mindre skogsägaren och försäljningssuccén lät inte vänta på sig. Då bestod FARMA av en modell idag nästan tjugo år senare finns 8 grundmodeller som går att variera i närmast det oändliga. FARMA är idag en av Europas mest sålda skogsvagnar. Det beror inte främst på någon unik design utan på att vi varit duktiga på att hålla nere priset till kund och med åren kommit att erbjuda en hög kvalité till den mindre penningen.


Leif fortsätter - jag har alltid gillat skog och med skogen kom ett intresse för jorden. Därför var det spännande att för snart femton år sedan få påbörja skapandet av ett eget skogs och jordbruk i Estland. Idag består gården av 1357 ha i ett skifte varav 900 ha skog. Valet av skogsvagn stod ju klart och genom åren har det kommit att bli ett frenetiskt testande av Fors MW produkter på gården. Många var de gånger jag kom till fabriken på måndagen efter en hård helgs arbete på gården och upprört engagerade alla i en felaktig placering av ex. en cylinder men vi lärde oss mycket under den tiden. Vi lärde oss praktiskt användande av våra produkter.


Idag är Fors MW ett blomstrande företag med hundratalet anställda med dotterbolag i såväl Sverige som Kina med tre marknadsledande varumärken FARMA, BIGAB och NIAB. Fors MW har upplevt allt från den estniska bankkollapsen 1997 som nästan försatte oss i konkurs till den där februarinatten 2006 då brandlarmet kopplat till mobilen började ringa vid femtiden. I ilfart körde jag mot fabriken för att på plats finna mitt livsverk i brand. Dagen efter branden stod det klart att skadorna på fabriken var omfattande.


Tre år senare ser vi att vi tappade fart det året. Fokus som skulle ligga på produktutveckling fick läggas på återuppbyggnad. Detta är en av anledningarna till att jag är stolt över de nyheter som nu är på väg fram och som flera presenteras i denna broschyr. Detta är dock bara ett axplock ur vad som komma skall och som skogsbrukare kan jag utlova mycket intressant.


Vår historia gör oss ödmjuka inför framtiden. Vi vet att allt kan hända, vi vet att man aldrig är bättre än sin senaste utveckling eller sin senaste kundkontakt. Vi är ett bolag som tror på öppenhet framför stängda dörrar. Följ gärna vår fortsatta resa på vår blog www.forsmw.blogspot.com

KONTAKTA OSS
AS FORS MW
Tule 30
76505 Saue
Estonia
Växel: +3726790000
Fax: +3726790001
info@forsmw.com
Org. no: 10094723
VAT no: EE100189685
SUPPORT
Kontaktinformation:
Växel: +46(0)11165770
Mob: +46(0)704790877
Fax: +46(0)11128370
aftermarket@forsmw.com
CLUB BIGAB
AS FORS MW @ 2016 | Cookies