Nyhet

Att leva som man lär

Det har varit en fantastisk sommar, på många sätt. Daglig dags så ställs man som vVD inför många operativa företagsfrågor varför det denna sommar varit mycket givande. Under sommaren har jag haft förmånen att använda och utvärdera en av våra senast utvecklade produkter, en 6,5 m lång Z - kran monterad på en BIGAB 12 - 15.

 

Växlarvagnen var också utrustad med ramstyrning, fjädrad boggie och boggielyft.
Som så många tätortsbor försöker man finna mer bostadsyta men som så ofta måste man bygga på höjden, så det är ett nytt våningsplan som färdigställs. Som alltid försöker man samtidigt passa på att lösa andra relaterade frågor så det har grävts lite hål, körts lite grus och jord och slängts en stor mängd med skräp.


Som alltid i tätort är det trångt, smalt, brant och allmänt bökigt att hantera material och lyft. Jag kan verkligen instämma med alla de användare som sagt att de aldrig kommer att köpa en BIGAB utan ramstyrning. Personligen förstår jag nu precis vad de menar, in mellan grindstolparna, tvärt runt husknuten, akta grannens staket, kroka vagnen, 30 cm närmare med kran. Antalet tillfällen som man justerat läget med ramstyrningen har varit oändligt. Visst hade det gått ändå men nog har jag tjänat in många timmars arbete med detta tillval. De flesta leveranser av virke och stål har inte kunnat ta sig fram på småvägarna i området så det har blivit flera vändor för omlastning som fungerat utmärkt tack vara att man har kranen med sig.


Den stora frågan i början var hur den "lite" äldre traktorn skulle bete sig gentemot den moderna vagnen men det visade sig gå utmärkt. Tack vare ramlåset så har det varit stabila och trygga lyft hela vägen. Då vagnen är utrustad med el-on-off så har jag smidigt kunna styra allt från hytten och i vissa fall t o m kunnat stå utanför och se på. Kranen har lyft upp balkar, virke och material samt plockat ner tegel, sten och skräp. Vidare har det grävt ett antal hål för fundament och nya rabatter, det gick av bara farten. Tack vare den radiostyrda kranen har jag kunnat stå på rätt plats vid ett antal svåra moment för att se maximalt när det varit små marginaler att röra sig på.


En trevlig upplevelse har varit besöken på bergkrossen i Arninge där killarna som kör lastarna har flockats runt vagnen som gula getingar runt en sockerbit. Många givande och intressanta diskussioner samt ett antal bud på vagnen på stående fot. Ett antal grannar har också varit framme och frågat om de inte kan få hjälp med en det ena och en det andra men tyvärr räcker inte tiden till så jag inser att en entreprenör med detta ekipage skulle kunna få en mängd uppdrag om han var aktiv i området. Man blir faktiskt lite sugen på att etablera sig.....


Mycket på bygget återstår men nyttan av en BIGAB är odiskutabel och det har varit mycket lärorikt att få sätta sig in de situationer som våra användare ställs inför dagligen. Utvecklingen fortsätter och nya idéer väcks vilket jag vet våra kunder kommer få nytta av i framtiden.


Peter Kastberg
vVD
AS Farma Norden AB
BIGAB/FARMA/NIAB

KONTAKTA OSS
AS FORS MW
Tule 30
76505 Saue
Estonia
Växel: +3726790000
Fax: +3726790001
info@forsmw.com
Org. no: 10094723
VAT no: EE100189685
SUPPORT
Kontaktinformation:
Växel: +46(0)11165770
Mob: +46(0)704790877
Fax: +46(0)11128370
aftermarket@forsmw.com
CLUB BIGAB
AS FORS MW @ 2016 | Cookies